Založ si blog

Súčasné trendy pre obývacie izby.

Praktickosť a pohodlie sú nadčasové hodnoty, a preto dizajnéri a výrobcovia prichádzajú každý rok s novými nápadmi, s ďalšími modulárnymi systémami, s polohovateľným aj rozkladacím nábytkom. Zmeny sa však týkajú predovšetkým vzhľadu nábytku. Do popredia sa v súčasnosti dostávajú prírodné materiály a oblé tvary. Samozrejme aj milovníci minimalistického štýlu, pravých uhlov a umelých materiálov, si budú mať z čoho vyberať. Obľúbené kusy nábytku výrobcovia rozhodne nevyradili zo svojho sortimentu. Oblasť nábytkárstva však jednoznačne tento rok ovládli prírodné materiály a farby. Prekvapivé môže byť, že aj svetové značky, ktoré v posledných rokoch doslova ignorovali drevo sa snažia, aby ich produkty žiarili farebnosťou a prirodzenosťou. Takže čo je vlastne trendy tento rok?
Určite sú to už spomínané prírodné materiály akými sú drevo, korok, koža, plstené a pletené povrchy, subtilné konštrukcie, oblé tvary, prešívané a nadýchané povrchy, jednoduché štruktúry, vzory, ktoré sú inšpirované prírodou a kovové povrchy s patinou. Krikľavé tóny a odvážne kombinácie sa pomaly dostávajú do úzadia. Jasné farby sa stávajú skôr doplnkom prevládajúcich tlmených tónov. Najväčšie zastúpenie v súčasnosti majú odtiene hnedej, šedej, béžovej a zelenej. Klasické farby ako čierna a biela sú však medzi dizajnérmi obľúbené stále, čo však neplatí o ich kombinácii, ktorá bola donedávna veľkým hitom. Ak v predajniach natrafíte na pohovku, ktorá má kombináciu výrazne kontrastných farieb, jej vzhľad býva zjemnený použitím prírodných materiálov, napríklad dreva, z ktorého môže byť vyrobené napríklad podnožie. Prirodzenejšie odtiene žltej alebo červenej zdobia väčšinou pohovky, ktoré majú hranatý tvar. Toto samé platí aj o vzoroch. Geometrické vzory jedine v tlmených farbách a naopak rastlinné prvky môžu byť oveľa pestrejšie než rozkvitnutá lúka. Dalo by sa povedať, že extrémom odzvonilo a dizajnéri skôr hľadajú rovnováhu medzi nápadnými farbami posledných rokov a inšpiráciou v prírode, pričom sami o sebe môžu v súčasnosti pôsobiť až nezáživne. Spojením oboch sa však dosiahne dostatočne moderný vzhľad a to aj bez zbytočnej prekombinovanosti. Z čoho teda vychádzajú dizajnéri v súčasnej dobe? Je to hlavne minulosť, ktorá dáva súčasnú tvár, z hesla – nebuď len vlastníkom veci, buď predovšetkým jej užívateľom, z toho, že aj najmenší detail sa podieľa na celku, a preto si zaslúži veľkú pozornosť, z možností súčasných technológií, ktoré sa využívajú s ohľadom na životné prostredie, z potrieb každodenného života a z viery, že každý je dosť kreatívny nato, aby aktívne ovplyvňoval vzhľad svojho okolia. Rovnaký prístup môžete spozorovať aj pri použitých materiálov. Aby produkty dlho vydržali, jednoducho sa udržovali a boli skutočne praktické, je na mieste využiť najnovšie technológie no v niektorých prípadoch aj ručné práce. Ruka v ruke so súčasnými výrobnými postupmi idú aj prírodné materiály. Najčastejšie drevo, ktoré sa v nápadnej miere začína objavovať aj vo svetlých odtieňoch, no výnimkou nie sú ani plstené povrchy, ktoré sa vyskytujú prevažne na kreslách, korok, mohér a ďalšie vlnené materiály. Svoju pozíciu si stále udržuje aj kožené čalúnenie, častejšie sa začala objavovať aj ovčia koža. Dôležitá je aj snaha o zodpovedný prístup k materiálom zameraná na recykláciu namiesto spaľovania odpadu. Práve použité materiály tak pomáhajú dosiahnuť obľúbený vintage dizajn, ktorý je napríklad v oblasti módy trendom už dlhšiu dobu. Takže na záver uvedieme čo je momentálne na ústupe a preto sa vzhľadom na moderné zariadenie, týmto prvkom radšej vyhnite – umelé materiály, ostré hrany, lesklé povrchy a príliš výrazné farebné kontrasty.

Aj najmenší detail v obývacej izbe musí byť dokonalý

Aj malý detail dokáže výrazným spôsobom ,veľakrát zmeniť, vzhľad predmetu a aj samotný dojem z neho. Úchyty na nábytku, na prvý pohľad malý a bezvýznamný detail, a ich riešenie plnia okrem toho, že majú uľahčiť otváranie šuplíkov a dvierok, aj významnú estetickú funkciu, pretože z nevýraznej skrinky dokážu vykúzliť elegantný kúsok, ale taktiež ju premeniť v nevkusný prvok. V súčasnosti sa navyše vyrába nábytok, ktorý nepotrebuje úchyty,  pretože komponenty sa otvárajú napríklad stlačením. Podľa čoho si teda máte vyberať? Aj na nábytkovom kovaní sa odráža charakter užívateľov bytu, ich vkus a cit. Úchyty na skriniach, komodách a stoloch zasa dokresľujú výsledný dojem z celého interiéru a veľakrát ho dokážu výrazne zmeniť. Skúste vymeniť na svojom nábytku úchytky a možno sa vám bude zdať, že máte doma celkom nový nábytok. Materiál, z ktorého sa vyrábajú úchyty, býva zvolený s ohľadom na životnosť celého nábytku. Z dôvodu, že si nábytok zaobstarávate na niekoľko rokov, ani úchyty by vás nemali opustiť predčasne. Veľkej obľube sa stále teší chróm a drevo, ale postupne prevládajú aj ťažšie kovy s najrôznejšou povrchovou úpravou a špeciálne tvrdené plasty. V širokom sortimente však môžete nájsť aj úchyty z granitu, mramoru, porcelánu alebo skla a dokonca existujú aj kožené varianty. Tvarové spracovanie je taktiež dosť rozličné, od najjednoduchších hladkých línií, cez guľaté, oválne či hranaté tvary, zakrivené ušká, až po napodobneniny živočíchov, rastlín či ľudí. Predajcovia nábytku sa snažia vychádzať v ústrety zákazníkom a často ponúkajú celý sortiment úchytov primontovaných vedľa seba na šuplíky, takže si určite vyberie každý. Nielen v kuchyniach, ale už  aj v obývacích izbách sa čím ďalej častejšie začína objavovať nábytok, ktorý nedisponuje žiadnymi úchytmi. Dvierka a šuplíky sa otvárajú vďaka dômyselným mechanizmom, ktoré sú skryté vo vnútri a tak v tomto prípade stačí zatlačiť na vrchnú dosku, skrinka sa pootvorí a potom ju už môžete jednoducho uchopiť celou rukou a otvoriť. Veľmi elegantné je taktiež zošikmenie bočných strán výjazdu, ktoré umožňuje veľmi jednoduché otvorenie šuplíkov, ktoré si vďaka ich hladkosti na prvý pohľad ani nevšimnete. Nábytok bez úchytov pôsobí veľmi jednoducho a elegantne, vyžaduje však častejšiu údržbu, pretože po dotyku ruky na ňom ostávajú jej odtlačky, no na druhej sa strane sa čistí veľmi jednoducho, pretože sa jedná o hladkú plochu. Nábytok s úchytmi – úchyty mávajú menšiu životnosť než nábytok, na ktorom sú primontované, pretože sú pravidelne namáhané, v miestach montáže sa usadzuje špina, preto je potrebné ich pravidelne a dôkladne čistiť, úchyty môžete veľmi jednoducho vymieňať a tak vlastne zmeniť vzhľad nábytku, na ktorom sú primontované.

 

Čo naozaj potrebujete pri narodení dieťaťa?

26.02.2015

Čo naozaj potrebujete pri narodení dieťaťa? Na deťoch by ste nemali šetriť, avšak ani to príliš preháňať, aby vás to nedostalo do finančných problémov. Do čoho treba investovať, ak čakáte prvé dieťatko? Týmto článkom vám nechceme nahovoriť, aby ste vaše dieťa kúpali v dreze, prípadne mu zhotovili postieľku zo zásuvky. Aj keď by to určite prežilo v zdraví. [...]

Malý veľký pomocníci

26.07.2014

Malý stolík umiestnený vedľa postele je veľký pomocník. Môžeme si naňho položiť všetko, čo pred spaním potrebujeme. Veci tak máme na dosah a nemusíme vychádzať z teplučkej postele. Navyše nočné stolíky môžu byť zaujímavé a priťahovať tak značnú pozornosť. Nemusia byť v rovnakom prevedení ako posteľ, dôležité je, že spolu ladia a vzájomne sa dopĺňajú. [...]

Obývacia časť s kuchyňou tvoria dokonalú symbiózu

14.05.2014

Malé kuchynky, kam sa často nevojde ani jedálenský stôl dnes strácajú na popularite. Súčasný trend prepojenia kuchyne s jedálňou spolu s obývačkou má okrem praktickosti aj sociálne opodstatnenie. Veď práve tu sa rodina stretáva po celodennom dni a môže sa tu pokojne porozprávať pri chutnej večeri. Aj keď ide o zdanlivo nový trend, integrovaná kuchyňa má dlhšiu [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

nabytok

Blog o nábytku bývaní interiéri dizajne osvetleniach a stavebíctve.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 115186x
Priemerná čítanosť článkov: 5236x

Autor blogu