Založ si blog

Aké sedenie, taká práca

 

Štatistiky hovoria, že mnohí z nás prežijú na stoličke asi 15 percent života, tj. strávia približne 80 tisíc hodín pri práci v sede. Dnes už je neoddiskutovateľným faktom, že ergonomické riešenie pracovného prostredia má vplyv na správne držanie tela, tým aj na zdravie pracovníka a samozrejme aj na jeho pracovný výkon.

 

Základom kancelárskeho pracoviska je bezpochyby dobrá kancelárska stolička. Nesprávne sedenie spôsobuje bolesti chrbtice, bolesti hlavy, negatívne ovplyvňuje náladu a schopnosť sústrediť sa. Pracovník je podvedome nútený preťažené svaly naťahovať – ​​časté odbiehanie na kávu, do fajčiarne apod. býva práve dôsledkom nevhodne riešeného pracoviska. Káva ani cigareta však vytúženú úľavu neprinesú. Začarovaný kruh zvýšenej únavy, bolestiach v chrbte, mrhanie pracovným časom a zlej nálady môže pomôcť rozťať len pracovisko vybudované s ohľadom na zdravé sedenie.

U špecializovaných predajcov nábytku dnes môžete získať dostatok kvalitných informácií, ktoré vám pomôžu v rozhodovaní, akú stoličku si vybrať.

Čo by nemalo chýbať správnej kancelárskej stoličke?

Mala by mať výškovo nastaviteľná anatomicky tvarovaná a mala by mať odpružený sedák, ktorý zaisťuje správnu polohu panvy a zabraňuje dosadovaniu nezdravým nárazom chrbtice. Dôležitou súčasťou je potom tiež aktívne odpružené operadlo s nastaviteľnou výškou a bedrovou podperou, umožňujúce nastavenie prítlaku podľa váhy sediaceho, ktoré sa stará o presné podoprenie chrbtice a zabraňuje prácu s guľatými chrbtom. Synchrónna mechanika zaisťuje zníženie sedadla v jeho zadnej časti pri pohybe operadla vzad, tým sa stará o správne podoprenie chrbtice v akejkoľvek polohe.

Dobre nastavená kancelárska stolička umožňuje aktívne sedenie, vedie k prirodzenému zaťaženiu a odľahčeniu svalov, medzistavcových platničiek a stará sa o ich dostatočné prekrvenie. To všetko prospeje vášmu zdraviu i vašej práci.

Zdravým sedením predchádzate :

1. bolestiam hlavy,

2. bolestiam šije,

3. bolestiam chrbta,

4. stlačenému žalúdku,

5. bolestiam v bedrovej oblasti,

6. napnutým stehenným svalom,

7. zmierňujete tlak na žily spodnej strany stehien,

8. eliminujete nedostatočné prekrvenie podkolenných jamiek.

 

Čo naozaj potrebujete pri narodení dieťaťa?

26.02.2015

Čo naozaj potrebujete pri narodení dieťaťa? Na deťoch by ste nemali šetriť, avšak ani to príliš preháňať, aby vás to nedostalo do finančných problémov. Do čoho treba investovať, ak čakáte prvé dieťatko? Týmto článkom vám nechceme nahovoriť, aby ste vaše dieťa kúpali v dreze, prípadne mu zhotovili postieľku zo zásuvky. Aj keď by to určite prežilo v zdraví. [...]

Malý veľký pomocníci

26.07.2014

Malý stolík umiestnený vedľa postele je veľký pomocník. Môžeme si naňho položiť všetko, čo pred spaním potrebujeme. Veci tak máme na dosah a nemusíme vychádzať z teplučkej postele. Navyše nočné stolíky môžu byť zaujímavé a priťahovať tak značnú pozornosť. Nemusia byť v rovnakom prevedení ako posteľ, dôležité je, že spolu ladia a vzájomne sa dopĺňajú. [...]

Obývacia časť s kuchyňou tvoria dokonalú symbiózu

14.05.2014

Malé kuchynky, kam sa často nevojde ani jedálenský stôl dnes strácajú na popularite. Súčasný trend prepojenia kuchyne s jedálňou spolu s obývačkou má okrem praktickosti aj sociálne opodstatnenie. Veď práve tu sa rodina stretáva po celodennom dni a môže sa tu pokojne porozprávať pri chutnej večeri. Aj keď ide o zdanlivo nový trend, integrovaná kuchyňa má dlhšiu [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

nabytok

Blog o nábytku bývaní interiéri dizajne osvetleniach a stavebíctve.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 115297x
Priemerná čítanosť článkov: 5241x

Autor blogu