Založ si blog

Úsporné žiarovky – mýty a fakty

Medzi ľuďmi panujú rôzne domnienky, týkajúce sa úsporných zdrojov osvetlenia, ktoré majú s ozajstnou pravdou málo čo spoločné. Tieto predsudky tak vytvárajú u ľudí mylnú predstavu, že kúpa úsporných žiaroviek je oveľa nevýhodnejšia, ako kúpa klasických. V tomto článku vám prinesieme zopár mýtov, ktoré panujú neustále medzi nami.

 

Mýtus č. 1) – Úsporné a LED žiarovky sú príliš drahé a neoplatí sa ich kupovať.

Fakt – opak je pravdou. Kompaktné úsporné žiarovky dokážu ušetriť až 80 % spotreby elektrickej energie, oproti klasickým žiarovkám. Pri niektorých typoch LED žiarovkách to môže byť až 93 % spotreby. Ak si to prenesieme do praxe  zistíme, že kúpa úsporiek nám môžu ušetriť až 20 EUR  mesačne. Ak teda investujeme do drahšieho úsporného svetelného zdroja, investícia sa nám vráti zhruba za pol roka.

 

Mýtus č. 2) – Na úsporné a LED žiarovky sa pri zapájaní a inej manipulácie nesmie siahať holou rukou.

Fakt – v žiadnom prípade to tak nie je. Ak sa ich dotkneme rukou, vôbec im to neublíži. Ak však máme žiarovky halogénové, mali by sme byť opatrnejší pri manipulovaní s nimi.

 

Mýtus č. 3) – V dôsledku pôsobenia času sa pri úsporných a LED zdrojoch postupne znižuje svietivosť.

Fakt – svietivosť klesá iba pri klasických a halogénových žiarovkách. Pri úsporných zdrojoch svietidiel k znižovaniu intenzity osvetlenia nedochádza.

 

Mýtus č. 4) – Ak inštalujeme úsporné a LED žiarovky musíme vymeniť aj závity, navyše sa to svietidiel často nezmestia.

Fakt – závity naozaj meniť nemusíme. LED a úsporné žiarovky sa čoraz častejšie vyrábajú aj so závitmi, ktoré sú kompatibilné so závitmi klasických žiaroviek. Na trhu nájdeme pestrý sortiment kompaktných úsporných žiariviek aj LED žiaroviek, ktoré majú rovnaký rozmer, ako klasické.

 

Mýtus č. 5) – Úsporné a LED žiarovky by sme nemali často zapínať a vypínať, pretože tým skracujeme ich životnosť.

Fakt – Dnešné typy úsporných a LED žiaroviek sú testované až na 500 000 vypnutí a zapnutí, takže sú na bežné používanie v domácnosti úplne vhodné. Pre časté zapínanie a vypínanie na schodišti sú určené špeciálne LED žiarovky, pri ktorých je zapínanie a vypínanie úplne neobmedzené.

 

Mýtus č. 6) –  Pri úsporných a LED žiarovkách nemôžeme regulovať intenzitu osvetlenia a preto by sme ich nemali dávať do bežných svietidiel, ktoré používame v domácnosti.

Fakt – Profesionálny výrobcovia svietidiel dnes ponúkajú úsporné žiarovky, pri ktorých nedochádza k poškodeniu ani vtedy, keď často regulujeme intenzitu osvetlenia.

 

Mýtus č. 7) – Úsporné a LED žiarovky by sme nemali inštalovať do svietidiel, ktoré sú v uzavretých miestnostiach, pretože sa prehrejú a prestanú fungovať.

Fakt – Ak ich kúpime od riadnych kvalitných výrobcov, nemali by sa vôbec prehrievať, aj keď ich máme  v tesnejšom priestore. No napriek tomu by sa nemali dotýkať svietidiel, či byť umiestnené v priestore, kde nemôžeme vetrať.

 

Mýtus č. 8) – V úsporných žiarovkách sa nachádza jedovatá ortuť, ktorá pri ich poškodení môže človeku ublížiť.

Fakt – LED žiarovky žiadnu ortuť neobsahujú. Kompaktné úsporné žiarivky síce ortuť majú, ale iba v minimálnom množstve, v tomto množstve by človeku v žiadnom prípade neublížila. Navyše oproti obyčajným žiarovkám sú recyklované, čo výrazne prispieva k ochrane prírody.

 

Mýtus č. 9) – Svetlo, ktoré vychádza z úsporných zdrojov je vždy bledé a tlmené. Navyše LED žiarovky svietia vždy modrým svetlom.

Fakt – ani toto tvrdenie sa nezakladá na pravde. Ako klasické žiarovky, tak aj tieto sa vyrábajú v širokých škálach farieb, pri ktorých si môžeme vybrať práve tú, ktorá nám najviac vyhovuje.

 

Mýtus č. 10) – Každá úsporná žiarovka a LED žiarovka má zakaždým inú farbu, aj keď ide o rovnaký model

Fakt – s týmto nedostatkom sa môžeme stretnúť iba pri výrobcoch, ktorí nám síce garantujú rovnakú farbu pri všetkých modeloch, no skutočnosť je však úplne iná. Nekvalitný výrobok môžeme spoznať tak, že na ňom máme uvedené rozmedzie farebnosti svetla.

 

Mýtus č. 11) – Úsporné a LED žiarovky neustále blikajú a vyžarujú nestabilné svetlo.

Fakt – všetko závisí od kvality danej žiarovky. Kvalitné kompaktné úsporné žiarovky a LED žiarovky sú vysokofrekvenčné, neblikajú a ich svetlo je zdravotne neškodné a pre náš zrak príjemné.

 

Mýtus č. 12) – Všetky úsporné žiarovky majú tvar, ktorý je príliš dlhý na to, aby sa vmestil do všetkých typov svietidiel.

Fakt – Dnes sa vyrábajú úsporné, ako aj LED žiarovky, ktorú sú úplne identické  s klasickými žiarovkami. Môžeme ich tak inštalovať do väčšiny typov svietidiel.

 

Mýtus č. 13) – Aj keď je pri výrobcoch úsporných žiaroviek uvádzaná ich dlhá životnosť, často to tak nie je, pokazia sa oveľa skôr a nevydržia dlho svietiť.

Fakt – Ak nám úsporné žiarovky nevydržia dlho svietiť, môžeme si byť istí, že sme ich zakúpili od neserióznych výrobcov. Práve oni ponúkajú lacnejšie varianty týchto žiaroviek, avšak s dosť mizernou kvalitou. Pri serióznych výrobcov by sme sa mali stretnúť s perfektnou kvalitou, ktorá je garantovaná práve dvojročnou zárukou.

 

Mýtus č. 14) – Ak máme klasické žiarovky, môžeme nimi ušetriť náklady na energiu, ak ich vymeníme za úsporné náklady nám naopak vzrastú.

Fakt – toto tvrdenie má veľmi ďaleko od reality. Je síce pravda, že klasická žiarovka nám vyžaruje aj značné teplo, avšak na zohriatie celej miestnosti v žiadnom prípade nestačí.

 

Mýtus č. 15) – Úsporné a LED žiarovky sa pomaly zapnú a trvá dosť dlho, kým začnú svietiť naplno.

Fakt – LED žiarovky sa rozsvietia ihneď. Ak sa jedná o kompaktné úsporné žiarovky, pri nich je doba rozsvietenia takmer zanedbateľná. Najnovšie sú vyrobené tak, že behom piatych sekúnd dosahujú 60 % svojho výkonu a behom tridsiatych sekúnd je to až 100 %.

 

Čo naozaj potrebujete pri narodení dieťaťa?

26.02.2015

Čo naozaj potrebujete pri narodení dieťaťa? Na deťoch by ste nemali šetriť, avšak ani to príliš preháňať, aby vás to nedostalo do finančných problémov. Do čoho treba investovať, ak čakáte prvé dieťatko? Týmto článkom vám nechceme nahovoriť, aby ste vaše dieťa kúpali v dreze, prípadne mu zhotovili postieľku zo zásuvky. Aj keď by to určite prežilo v zdraví. [...]

Malý veľký pomocníci

26.07.2014

Malý stolík umiestnený vedľa postele je veľký pomocník. Môžeme si naňho položiť všetko, čo pred spaním potrebujeme. Veci tak máme na dosah a nemusíme vychádzať z teplučkej postele. Navyše nočné stolíky môžu byť zaujímavé a priťahovať tak značnú pozornosť. Nemusia byť v rovnakom prevedení ako posteľ, dôležité je, že spolu ladia a vzájomne sa dopĺňajú. [...]

Obývacia časť s kuchyňou tvoria dokonalú symbiózu

14.05.2014

Malé kuchynky, kam sa často nevojde ani jedálenský stôl dnes strácajú na popularite. Súčasný trend prepojenia kuchyne s jedálňou spolu s obývačkou má okrem praktickosti aj sociálne opodstatnenie. Veď práve tu sa rodina stretáva po celodennom dni a môže sa tu pokojne porozprávať pri chutnej večeri. Aj keď ide o zdanlivo nový trend, integrovaná kuchyňa má dlhšiu [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

nabytok

Blog o nábytku bývaní interiéri dizajne osvetleniach a stavebíctve.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 114792x
Priemerná čítanosť článkov: 5218x

Autor blogu