Založ si blog

Feng Šuej, alebo ako si zariadiť miestnosť, aby sme sa v nej cítili dobre.

Venujete čas, starostlivosť, snahu, nápady a peniaze na skrášlenie svojho domova? Je predsa prirodzené , že sa doma chceme cítiť príjemne a uvoľnene. Investujeme do toho mnoho času a napriek tomu to nie je to pravé orechové? Potom sa pohodlne usaďte, zoberte si šálku kávy, alebo čaju   a pozorne si prečítajte tento  článok. Nik z nás nemusí veriť na toto čínske učenie, no napriek tomu ak si zariadime náš byt podľa niekoľkých typov z tohto učenia, môžeme sa cítiť báječne. Nejde o žiadne striktné pravidlá, ale o uplatnenie dávnych skúseností, ktoré nájdeme aj v iných starodávnych kultúrach. Ak ale chceme dodržať všetky zásady Feng Šuej potom musíme mať na pamäti, že to nie je úplne jednoduché. V nasledovných riadkoch vám ponúkneme zopár rád, ako postupovať pri zariaďovaní domova, či výstavbe rodinného domu v súlade s týmto učením. Prvou dôležitou vecou je, aby sme sa s učením vnútorne stotožnili a neustále na sebe pracovali vnútorne pracovali. Pri partneroch je dôležité, aby toto učenie prijali obaja a aby sa Fen Šuej stalo súčasťou ich bežného života. Dnes nájdeme aj špecializované firmy, ktoré nám zariadia byt, či stavbu domu podľa tohto učenia. Ak rozmýšľame o stavbe rodinného domu, mali by sme dať na naše vnútorné pocity. Ak nás daný pozemok, ktorý si vyberieme osloví aj vnútorne, mali by sme si zvoliť práve ten. Okrem nášho vnútorného pocitu by sme si mali zistiť o tomto mieste aj niekoľko informácii – čo sa na tomto mieste nachádzalo v minulosti, prípadne kto tu býval pred nami, v prípade dvoch ľudí by sme sa mali informovať aké bolo ich vzájomné spolužitie. Ďalším dôležitým faktorom je, či sa v blízkosti nášho domova nenachádza žiadny rušivý prvok, akým je napríklad vysielač, letisko, či rušná diaľnica. Dobré je, ak sa porozprávame aj s ľuďmi v okolí, ktorí sa stanú našimi susedmi. Ak sú naši potenciálny susedia nie príliš priateľský, mali by sme zvážiť kúpu domu, či bytu. Miesto, ktoré zvažujeme by malo tiež spĺňať naše predstavy a stotožňovať sa s našim životným štýlom. Treba sa zamerať aj na možnosti, ktoré daná lokalita spĺňa – možnosť dopravy a pod. Mali by sme teda zvážiť všetky pozitíva a negatíva.

Výber pozemku

Predovšetkým by mal spĺňať školu formy. Ideálny je mierny svah s dostatočnou zadnou oporou – nazýva sa korytnačka a taktiež bočnou – nazýva sa opora tigra a draka. Zároveň by mala poskytovať dostatočný výhľad. Potom je potrebné zistiť, či je pozemok správne usadený z hľadiska svetových strán. Hľadaním ideálneho miesta sa zaoberali už starodávny učenci Feng šuej a nazývali ho miestom medzi Zemou a Nebom. Takýchto miest však nenájdeme veľa.

 

Zariaďovanie záhrady

Zariadenie záhrady by sme mali prispôsobiť životnému štýlu obyvateľov. Mala by byť odrazom našich záujmov, potrieb, vkusu, očakávania a priania. Dom a záhradu by sme mali vzájomne prepojiť a mali by tvoriť jeden celok. Všetky súčasti záhrady by sme mali správne rozmiestniť tak, aby voľne plynula energia čchi, zároveň by sa však nemala nikde hromadiť, ale ani zo záhrady unikať. Cieľom záhrady podľa Feng Šuej je, aby, záhrada tvorila priestor, kde žiadny energetický prvok nie je príliš dominantný. Rozloženie priestoru zodpovedá princípu nebeských zvierat, kde sú jang a jin v rovnováhe. Zároveň by mala byť zachovaná rovnováha medzi farbami a tvarmi vybratých rastlín a záhradných stavieb. Vždy by sme mali brať do úvahy to, že záhrada je na rozdiel od interiéru živý tvor a mení sa v závislosti od ročných období a pôsobením rokov a mení sa podľa potreby svojich majiteľov.

 

Pre aké rastliny sa máme rozhodnúť?

Určite nám dáte za pravdu, že rastliny v záhrade dotvárajú celkovú atmosféru v exteriéri. Stimulujú naše zmysli prostredníctvom ich farieb, vôní, či tvaru, podnecujú našu fantáziu a umocňujú v nás pocit ochrany a bezpečia. Okrem toho pozitívne vplývajú na naše zdravie – zvlhčujú vzduch, ktorý dýchame, zachytávajú nečistoty, zachytávajú hluk a sú domovom mnohých živočíchov. Pri výbere rastlín by sme sa mali znova riadiť našim životným štýlom a okolím v prostredí kde ich umiestnime. Rastliny by sme však mali mať vysadené na správnom mieste, pretože iba v správnych podmienkach môžu priniesť celkovú pozitívnu atmosféru a prúdenie zdravej energie. Do záhrady by sme si mali umiestniť rôzne rastliny a dreviny – stromy, kvetiny, bylinky a úžitkové rastliny. Mali by sme ich však voliť s citom, v závislosti od ich farby, veľkosti a tvaru rastlín a tiež to, ako budú vyzerať vedľa seba.

 

Na čo treba dbať pri zariaďovaní interiéru, ako vybrať nábytok, koberce a odtiene farieb do nášho príbytku.

Pri výbere jednotlivého nábytku a jeho farieb musíme brať do úvahy naše individuálne potreby a samozrejme náš životný štýl. Musíme si dať urobiť astrologický rozbor, teda šťastné a nešťastné smery, bagua – rozdelenie priestoru na osem častí podľa svetových strán a správneho využitia energie piatych prvkov – voda, drevo, oheň, zem a kov. Všetky musia na seba navzájom nadväzovať. Výsledkom tak bude vyvážený priestor, ktorý pôsobí nanajvýš harmonicky a poskytuje svojím obyvateľom dostatok energie, ale aj možnosť celkovej regenerácie. K všeobecným pravidlám patrí to, že by sme mali uprednostňovať prírodné materiály, živé rastliny a prednosť by sme mali dať oblým tvarom nábytku.

 

Pre aké doplnky sa rozhodnúť, aby boli umelecké diela, ako sú obrazy, sošky a iné artefakty v súlade s Feng Šuej

Aj táto téma je veľmi individuálna. Dôležité je, že potrebujeme dodať určitým miestnostiam v byte dostatok energie, čo môžeme urobiť pomocou vhodných farieb, tvarov, alebo materiálov. Rôzne doplnky a materiály nám môžu k tomuto dosť výrazne dopomôcť. Vyhnúť by sme sa však mali veciam, ktoré v nás vzbudzujú negatívne pocity, či pôsobia na nás vyrušujúcim dojmom. V každom interiéri máme jangové zóny, ktoré vyžadujú živšie zariadenie a motívy obrazov – energia dreva a ohňa.

Čo naozaj potrebujete pri narodení dieťaťa?

26.02.2015

Čo naozaj potrebujete pri narodení dieťaťa? Na deťoch by ste nemali šetriť, avšak ani to príliš preháňať, aby vás to nedostalo do finančných problémov. Do čoho treba investovať, ak čakáte prvé dieťatko? Týmto článkom vám nechceme nahovoriť, aby ste vaše dieťa kúpali v dreze, prípadne mu zhotovili postieľku zo zásuvky. Aj keď by to určite prežilo v zdraví. [...]

Malý veľký pomocníci

26.07.2014

Malý stolík umiestnený vedľa postele je veľký pomocník. Môžeme si naňho položiť všetko, čo pred spaním potrebujeme. Veci tak máme na dosah a nemusíme vychádzať z teplučkej postele. Navyše nočné stolíky môžu byť zaujímavé a priťahovať tak značnú pozornosť. Nemusia byť v rovnakom prevedení ako posteľ, dôležité je, že spolu ladia a vzájomne sa dopĺňajú. [...]

Obývacia časť s kuchyňou tvoria dokonalú symbiózu

14.05.2014

Malé kuchynky, kam sa často nevojde ani jedálenský stôl dnes strácajú na popularite. Súčasný trend prepojenia kuchyne s jedálňou spolu s obývačkou má okrem praktickosti aj sociálne opodstatnenie. Veď práve tu sa rodina stretáva po celodennom dni a môže sa tu pokojne porozprávať pri chutnej večeri. Aj keď ide o zdanlivo nový trend, integrovaná kuchyňa má dlhšiu [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

nabytok

Blog o nábytku bývaní interiéri dizajne osvetleniach a stavebíctve.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 115192x
Priemerná čítanosť článkov: 5236x

Autor blogu